Om Entreprenörskap

Christian von Koenigsegg – Svensk sportbil

By 22 december, 2015 No Comments

Tänk om jag misslyckas!

“I’m human: I’m afraid of failing”

Read, Stuart (2011), Effectual entrepreneurship. London : Routledge.

 

Hur illa är det om vi skulle misslyckas?

I Silicon Valley ser de misstänksamt på en entreprenör som inte har misslyckats (Read, Stuart 2011 sid 61). I Sverige anses misslyckande vara lika med döden och vi tror sällan på oss själva.

“Kineserna tror mer på våra ingenjörer än vad vi i Sverige gör.”

Christian von Koenigsegg

 

När är vi framgångsrika?

Det beror på vad vi ser som framgång. Varför vill du starta ett företag? Är det för att tjäna pengar? Det behöver det inte vara. Lyssna på vad en Svensk Entreprenör har att säga:

Christian von Koenigsegg

Christian von Koenigsegg – The Entrepreneur www.youtube.com/watch?v=4aJ5mWkI470

Grundidé:

Drömbilen

Nyckeln till framgång:

  • Individualism
  • Kärlek
  • Upplevelse

 

Vad gjorde att Christian startade företag?

Han bestämde sig för att han var en “bil” inget annat. Han hade alltid velat bygga en egen, en dröm han bestämde sig för att uppfylla.

Hur hitta han drivkraften?

Han själv säger att det kommer från kärleken och hans obotliga optimism.

Hanns brinnande intresse, kreativa ådra, analytisk hjärna och järnvilja gjorde honom till den entreprenör han är. Han tror att allt är möjligt, bara man tror och tänker till. Med hjälp av kärlek, entusiasm och engagemang kan man lyckas med allt, även det omöjliga.

Christian säger att i andra länder kan det vara en fördel att anlita andra. Men i Sverige är det för dyrt. Vi är vana att göra allt själva.

Christian själv bär alla “hattar” plus några till. Och enligt honom är det överblicken, ansvaret, som ser till att kostnaderna hålls nere. Han menar på att om du kan skylla på någon annan så behöver du inte ta ansvar. Men om du står bakom alla delar måste du tänka till för att det ska bli rätt hela vägen.

 

Vad behövde han för att lyckas?

Christian är uppvuxen i en entreprenörsfamilj vilket säkert ligger bakom hans filosofi; allt går bara du vill. När han skulle bygga sin första bil var det den inställning och hanns fantastiska övertalningsförmåga som krävdes för att starta.

Han tror att vem som helst kan göra vad som helst, bara de får utrymme och ansvar. Han brydde sig inte om att leta efter människor som visste hur hanns bil skulle byggas. Han hittade människor som under eget ansvar kunde lyckas med det omöjliga. Det enda han krävde var att de gjorde något och att de gjorde det riktigt bra.

 

Han lyckades med det omöjliga

Han har fått mycket kritik för att företaget inte tjänade några pengar. Han arbetade många år för att bygga den perfekta supersportbilen utan att leverera till kunder. Det som drev honom var att bevisa för sig själv och andra att det går trotts att allt ser ut att gå åt helvete.

Christian von Koenigsegg har motbevisat alla som inte trodde på honom; Han lyckades bygga sin drömbilen och nu tjänar han även pengar på det.

“And finally, we will think about the following: Is failure terminal?”

Read, Stuart (2011), Effectual entrepreneurship. London : Routledge.